Bra ljuskällor i hemmet

Det är nog ingen som vill återgå till den gamla goda tiden med bara tända ljus och möjligen en fotogenlampa i köket som enda ljuskällor. Under vintern ligger mörkret tungt och på vissa platser i Sverige är det svårt att få något ljus alls under flera månader varje år. 

Ledlampor

Ledlampor är helt utan tungmetaller och utstrålar vitt ljus, det bästa ljuset när du vill se klart och tydligt. De är lättare än sina föregångare och miljövänligare. Många inbyggda armaturer har ledlampor idag vilket kan göra dem lite svårare att byta eftersom de är skörare än glödlampor, men istället har de betydligt längre livslängd. Som ljuskälla är ledlampor det bästa valet, de fungerar med dimbara lampor såvida dimmern klarar av ledlampor. En äldre dimmer skapat för glödljuskällor kan ledlamporna börja blinka eller vill inte dimra, då behöver du byta ut till en ny dimmer.

Levande ljus

Vi vill inte gå tillbaka till livet utan elektricitet, men alla kan nog uppskatta levande ljus ändå. Ett stearinljus eller blockljus på matbordet eller i fönstret sätter stämningen i hela rummet. Och ingen överlever en jul utan ljusstakar och små ljuslyktor som ser ut som flygsvampar och pepparkakshus. Levande ljus i en öppen spis ger också extra värme, perfekt för regniga höstdagar och kalla vinterkvällar. Ljudet från en sprakande brasa är en av de lyckoljud som vi svenskar älskar mest, där i toppen med spinnande katter och knarret när du går i nyfallen snö.

Många små

För att inreda ett rum passar det bättre med flera, mindre ljuskällor istället för en eller två stora. Taklampor är bra för helhetsbelysning men sätt i en ledlampa med lägre watt och lys upp resten av rummet med fönster-, golv- och vägglampor.