Tips till takbelysningen

Taket är en väldigt vanligt plats att sätta upp belysning. Praktiskt taget alla hem har detta, kanske inte i varje rum, men i majoriteten av dem. När man ska välja takbelysning finns det ett par punkter att tänka på.

Dimmers

Dimmers är ett av de enklaste sätten att förändra uppfattningen av ett rum. Samma lampa kan nu ge allt från en starkt och klart sken till något riktigt stämningsfullt. Dimmers ökar helt enkelt flexibiliteten av ett rum.

Färgen på ljuset

Olika lampor ger olika färg på ljuset. Detta är känt som färgtemperatur och detta mäts i kelvin. Tittar man exempelvis på ett stearinljus är ligger detta omkring 2 000 kelvin medan ett lysrör kan vara upp till 6 500 kelvin. Låg färgtemperatur ger rödare färg på ljuset och hög ger blåare. Titta på varje individuell lampa och se vilken färgtemperatur de har för att skaffa det bästa ljuset för varje rum.

Takhöjd

Höjden på taket kan förändra mycket vid val av armatur. Hög takhöjd öppnar upp för många hängande lampor, som exempelvis kristallkronor. Men ett lågt tak fungerar oftast bättre med plattare armaturer. Man kan dock välja en lampa som riktar ljuset uppåt för att skapa mer rymd.