Livslängd på din VVB och ditt värmegolv

Funderar du någonsin på hur lång livslängd dina saker har eller väntar du bara på att de ska gå sönder och byter därefter? När du vet livslängden på en dyrare produkt kan du förlänga dem genom service eller hålla bättre koll när produkten börjar fungera sämre och det är dags att byta ut den innan den går sönder. 

Varmvattenberedare

Den förse dig med varmvatten året runt och är alltid igång. En varmvattenberedare som är för liten för familjen kommer att köras hårdare och riskerar att gå sönder snabbare. Räkna ut hur stor tank du borde ha beroende på hur mycket varmvatten hushållet gör av med. Den borde alltid installeras av hantverkare med certifiering för att garantier ska gälla. I övrigt har en varmvattenberedare en livslängd på 20 år.

Värmegolv

En av de effektivaste sätten att värma upp nybyggda och välisolerade hus är med golvvarme, gärna vattenburen. Det ger mycket värme för mindre energi och dina elräkningar kommer att bli mindre. Ett elektriskt värmegolv har en livslängd på 25 år och ungefär lika lång garantitid, medan vattenburen värme kan hålla i 30 år. Här gäller det att installationen är helt korrekt eftersom det senare täcks med flytspackel och klinker eller trägolv. Att byta ut golvvärme är alltså kostsamt och innebär stora ingrepp på huset.