Att bygga sin egen bostad

Det råder stor bostadsbrist idag och oftast är köerna till hyresrätter långa. Då kan det vara ett bra alternativ att bygga din egen bostad. På det viset får du en bostad som är utformad precis som du vill och som passar dina behov.

Vad behöver jag tänka på

Du kan inte bygga din bostad hur som helst eller var som helst. Det första du bör göra är att leta efter ledig mark där du kan bygga din bostad. Har du en idé om hur du vill att din bostad ska se ut är det dags att göra skiss. Det underlättar när du ska inhandla det material som du kommer att behöva. På omBoende.se kan du läsa mer om vad du behöver tänka på innan du börjar bygga. För att få veta var och hur du kan bygga ska du vända dig till kommunen där du bor. Vissa arbeten får du inte utföra på egen hand om du inte har rätt utbildning för det. Det elektriska måste till exempel utföras av en utbildad elektriker och rörläggningen av en rörmokare.

Försäkring och säkerhet

Något som är viktigt är att du tar reda på vilka försäkringar du behöver eftersom regler och lagar ändras med jämna mellanrum. Nytt för i år till exempel är att du inte längre behöver teckna en byggnadsfelsförsäkring. Säkerhet på en byggarbetsplats är A och O. Det finns olika byggnadsställningar som du kan hyra vid behov och genom att även använda fallskydd till byggnadsställning ökar man säkerheten. Vissa är även ljuddämpande för att skona dina eventuella grannar från höga ljudnivåer.

Om du behöver hjälp

Om du inte riktigt känner att du har kunskap, ork eller tid för att bygga själv kan du ta hjälp av någon som utför hela arbetet åt dig. Om bestämmer dig för att anlita en firma är det viktigt att du ber om referenser på arbeten som firman har utfört tidigare så att du kan lita på att de är bra.