Varmvattenberedaren är ett måste för de hushåll vars uppvärmningssystem inte inkluderar en lösning för att få varmvatten i tappkranarna. Somliga kan till och med behöva mer än en. Det är då viktigt att göra efterforskning och hitta den som bäst passar hushållets behov.
En vanlig varmvattenberedare idag består av en ackumulatortank i samband med antingen en värmeväxlare eller en elpatron. Om vattnet i områden är hårt vill man dock ha en modell där elpatronen sköldar runt om själva beredaren. Detta beror på vattnets kalkinnehåll vilken annars kan skada eller till och med förstöra elpatronen helt. Man bör också tänka på vad beredarens insida är täckt av.
På marknaden idag går det att hitta beredare med insidor av koppar, emalj eller rostfritt stål. Vilken man bör välja beror också på vattnets egenskaper. Har man exempelvis vatten med lågt pH-värde är emalj eller rostfritt stål det bästa valet. Men har man högt pH-värde på vattnet är det bättre att välja en med insida av koppar. Alla som har kommunalt vatten kan vända sig till kommunen för ta reda på vad vattnet har för pH-värde på just sin ort. Storleken är också avgörande för ett hushåll.
En större beredare kommer betyda högre energianvändning, men det blir också ett måste för ett större hushåll. En familj på fyra bör till exempel inte välja något mindre än en 200 liters beredare. Utöver själva köpet av en varmvattenberedare kommer man även behöva anlita något att genomföra installationen då det behövs en auktoriserad elektriker för att ansluta den till det existerande elsystemet.
Det finns ett alternativ till den vanliga varmvattenberedaren kallad en genomströmningsledare. Denna fungerar så att vatten som leds igenom den värms upp och drar bara ström när den faktiskt används. Det betyder först och främst att varmvattnet inte riskerar ta slut, men den använder också mycket ström och behöver att säkringssystem som kan hantera större och tillfällig belastning.