Tänk på belysningen hemma

Belysning är något man lätt tar för givet innan man måste ljussätta ett eller flera rum från grunden. Här delar vi med oss av några tips på vad man ska tänka på när man planerar belysningen.

Titta på utbudet

Innan man bestämmer sig vad det är för typ av armaturer man vill använda sig av är det ju rekommenderat att titta runt på vad som egentligen finns. Det kan mycket väl vara fallet att den typ man annars föreställer sig inte riktigt är på modet idag och kan därför vara betydligt svårare att hitta. Kolla i butiker som A-Ljus och se vad som kan passa.

Rätt antal ljuskällor

Medan man kan lysa upp mycket av ett rum med endast en enda taklampa, skapar detta en ganska oflexibel belysning. Fler ljuskällor är nästan alltid en bättre idé och låter en inte bara göra rummet mer funktionellt utan även lyfta fram vackra aspekter av det. Rekommendationen för ett normalstort rum varierar något beroende på vem man frågar. Men allt mellan fem och tio ljuskällor kan vara det man får som svar.

Den viktiga arbetsbelysningen

I en del rum måste man vara väldigt noga med just arbetsbelysningen. Detta är den belysning som underlättar de arbetsuppgifter man tar sig an där. Köket är ett klassiskt exempel där man behöver bra belysning för matlagning. Badrummet är också ett ofta använd exempel där man behöver bra ljus kring spegeln för alla möjliga hygienrutiner. För mer tips kring dessa rum kan man besöka sajten Vedum.

Bra ljus, men inte bländade

En klart och tydligt ljus är något alla rum behöver i en utsträckning eller annan. Men när man arbetar mot detta är det viktigt att ljuset inte blir för starkt och därmed även bländande. Prova alltid nya lampor på en gång och se hur starka de är. Om en lampa är för stark kan man titta på förpackningen vilken lumen det står och välja en liknande lampa fast med lägre lumen istället.