Bostadsrätter och stambyte

Att bo i en bostadsrätt är ibland som en kombination av villa och hyresrätt med hur friheter och rättigheter fungerar. Ett område som kan påverka en bostadsrättshavare är när ett stambyte ska genomföras i byggnaden. Här förklarar vi vad detta betyder och hur det går till.

Till att börja med är det värt att förklara vad ett stambyte faktiskt är. Kortfattat är det ett ingrepp i ett hus som har som avseende att byta ut gamla rör och ledningar. Då man behöver ta sig in i både golv och väggar för att kunna göra detta säger det ju sig själv att bostadsrätten blir svår att bo kvar i under tiden detta arbete utförs.

Medan det är bostadsföreningen som beslutar om stambyte kommer de i sin tur att behöva anlita någon för att se till att jobbet utförs korrekt. Då detta är ett väldigt viktigt och kostsamt arbete är det vanligt att vända sig till experter med stor erfarenhet.

Under tiden stambytet genomförs i byggnaden är det rekommenderat att bostadsrättshavare söker möjlighet till annat boende, som hos släkt, vänner eller kanske till och med på ett hotell tills arbetet är färdigt. Bara för att man inte har tillgång till lägenheten betyder inte att bostadsföreningen automatiskt är skyldig att sänka ens avgift eller på något sätt betala en för olägligheten. Detta är mer eller mindre en del av att bo i en bostadsrätt.

Badrummet är ofta det mest drabbade rummet i lägenheten och medan det normalt sett är praxis att återställa badrum efter renovering betyder inte att föreningen har någon skyldighet att återställa ett badrum med väldigt dyr inredning till samma standard. Eventuellt att man har möjlighet att förhandla om detta med föreningen, speciellt om man nyligen gjort renoveringen själv.